De buienradar voorspelt niet veel goeds voor de komende drie uur. Het is zondagmorgen en ik kon net niet voldoende motivatie opbrengen om om 9 uur bij Parkzicht te staan voor een rondje Meinweg of zoiets. Zelfs de honden tonen weinig behoefte om te worden uitgelaten. Toch ga ik straks een minimaal twee uur durende training doen en negeer dan maar de kou en de nattigheid. De geschetste situatie is herkenbaar voor bijna iedere fietser en heeft alles te maken met motivatie. De motivatie om te gaan trainen wint het nipt van de motivatie om thuis te blijven en een goed boek te pakken. Waarom is de motivatie (dit keer) toch net sterk genoeg? Het is een “open deur” dat motivatie in de sport erg belangrijk is. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporten drie belangrijke menselijke behoeften vervult. In de eerste plaats leidt sport tot het ervaren van stimulatie en uitdagingen. Daarnaast kan sport de behoefte vervullen om geaccepteerd te worden en tot een groep te behoren. Last but not least kan sport gevoelens van competentie opwekken. Jezelf “competent” voelen is een heel belangrijke menselijke behoefte. Naast de hiervoor genoemde algemene menselijke behoeften, heeft een ieder nog zijn eigen redenen om te sporten. De één fietst bijvoorbeeld vanwege de sociale contacten in de club en een ander fietst vanuit de passie voor het fietsen zelf. Velen van ons kiezen in de winterperiode een doel om iets in het seizoen te presteren. Denk aan het volbrengen van de Alpenüberquerung of vier keer (op één dag) de Mont Ventoux. Ook een fijn seizoen draaien en zo min mogelijk tochten missen, is een mooi doel. Trainen in de winter is daarvoor dan bijna onmisbaar (tenzij je barst van het talent). Bij het stellen van doelen is het ontzettend belangrijk om te genieten van de weg naar het doel; op die manier hou je het regelmatig trainen makkelijker vol.

Het in de winterperiode bijhouden van de conditie is een mooi bruggetje naar wat ik voor het seizoen 2012 maar noem: “het nieuwe rijden”. Toegegeven, deze uitdrukking is een beetje gepikt, maar het heeft toch wel wat parallen met de wijze waarop wij in het nieuwe seizoen gaan rijden. De basis is en blijft dat wij allen een bepaalde mate van training (moeten) hebben gehad als het seizoen begint. Een auto die langere tijd stil staat, krijgt zogenaamde vierkante wielen en dat is in het begin niet fijn rijden. Met een zekere basisconditie kun je zeker van de clubtochten genieten. Steeds maar weer moeten afzien, werkt zelfs voor de meest fanatieke fietser uiteindelijk demotiverend. De strikte afspraken die wij voor 2012 hebben gemaakt, brengen met zich dat de sterkeren onder ons “zuiniger” moeten gaan rijden.
Voor diegenen die in de winterperiode niet zo veel hebben gedaan, moet het zeker te doen zijn om mee te fietsen en niet uitgewoond bij ons nieuwe/oude clubhuis te arriveren. Ik reken er dan ook op dat het aantal deelnemers weer een stijgende lijn zal vertonen.

Zoals gebruikelijk de one-liners en anekdotes van het afgelopen jaar:
“power-link-theo”; “al ligt er 20 cm stront, volgend jaar fiets ik Monschau v.v. en de Ronde”; “rondje Hansbeck”; dr’aaf is dr’aaf”; “die olie is alleen voor de ketting, niet voor de hele fiets”; “die familie heeft samen één baan”; “ dit was de op één na mooiste dag in mijn leven”.

Veel fietsplezier in het nieuwe seizoen.

Hans Wagenaar
voorzitter

 

Geef een reactie